Jak układać sztućce na stole?

Sztućce są jednym z podstawowych elementów jakie muszą znaleźć się na zastawionym stole. Oprócz odpowiedniego dobrania ich do naszej zastawy stołowej, należy je odpowiednio ułożyć. Codzienne posiłki, rodzinne przyjęcia oraz uroczyste okazje – każde z tych wydarzeń wiąże się ze wspólnymi posiłkami i z zastawianiem stołu. Aby w odpowiedni sposób przygotować nasz stół na świąteczną kolację, warto widzieć, w jaki sposób należy układać sztućce na stole.

Zapewne wszyscy pamiętamy, jak za czasów naszego dzieciństwa były serwowane wszystkie dania. Układ zastawy stołowej oraz sztućców i innych, dekoracyjnych elementów na pewno chociaż raz przykuł naszą uwagę. Teraz, kiedy to naszym zadaniem jest przygotowanie świątecznej kolacji i ustawienie wszystkiego na stole, musimy zapoznać się ze wszystkimi zasadami savoir – vivre.

 

Jak układać sztućce na stole?

Widelce, widelczyki, łyżki, łyżeczki, noże i nożyki, znajdują się na stole w odpowiednim ułożeniu. Nakrycie stołu dla każdego gościa powinno wyglądać tak samo i zawierać te same elementy. Na początku warto wymienić elementy zastawy, które układa się dla każdego gościa:

  • Talerz płaski na obiad,
  • Talerzyk sałatkowy,
  • Talerz głęboki/ miska na zupę/ bulionówka,
  • Talerzyk do ciasta/ pieczywa,
  • Filiżanka do kawy lub herbaty ze spodkiem,
  • Mniejsza filiżanka do kawy ze spodkiem,
  • Kieliszki do: wody, wina czerwonego, wina białego, szampana i cherry.

Pośród wymienionych elementów znajdują się konkretne sztućce. Muszą być one ułożone w odpowiednim miejscu i kolejności. Jako że znaczna większość ludzi jest praworęczna, sztućce układa się w jeden sposób. Układ sztućców jest szczególnie ważny na większych przyjęciach i imprezach.

Noże leżą po prawej stronie talerza, od strony wewnętrznej. Najczęściej, każde nakrycie stołu posiada 3 noże. Nóż, który leży najbliżej talerza, służy do dania głównego. Drugi nóż jest przeznaczony do ryby, a trzeci do przekąsek – ciasta lub sałatki i innych. Warto również dodać, że na talerzyku do pieczywa leży nożyk do masła.

Łyżki leżą po prawej stronie talerza, zaraz za nożami. Pierwsza łyżka od strony wewnętrznej, to łyżeczka do kawy lub herbaty. Druga łyżeczka jest do mniejszej kawy, a trzecia to łyżka do zupy. Oprócz tego, dodatkową łyżeczkę do deseru kładzie się naprzeciwko talerza w pozycji poziomej, zaraz za widelcem do deseru.

Widelce to najliczniejsza grupa sztućców – jest ich aż 5 przy jednym nakryciu. Po lewej stronie talerza kładzie się 3 widelce. Pierwszy nóż od strony wewnętrznej jest przeznaczony do dania głównego, drugi do ryby, a trzeci do zakąski. Na przeciwko talerza obiadowego leży widelczyk do deseru, ułożony w pozycji poziomej. Natomiast po prawej stronie talerza, zaraz za łyżkami znajduje się widelec do owoców morza – ząbki widelca są o wiele krótsze i cieńsze.

 

Zestawy sztućców WMF

Ułożenie sztućców podczas i po posiłku

Układanie sztućców na stole, jak widać wcale nie jest prostym zadaniem. Aby zachować wszystkie zasady dobrego smaku, konieczna jest znajomość układu zastawy stołowej. Warto jest także wiedzieć, że w trakcie lub po skończeniu posiłku, możemy ‘kontaktować’ się z kelnerem lub gospodarzem przyjęcia.

Ustawiając widelec i nóż szeroko na godzinie piątej i siódmej, informujemy, że mamy przerwę w posiłku. Z kolei ułożenie sztućców na tych samych godzinach, lecz złączonymi czubkami, dajemy znak, że prosimy o dokładkę. Ustawienie sztućców pionowo obok siebie to znak, że skończyliśmy posiłek.