Skąd się wzięła moda na zieloną herbatę?
Zielona herbata pochodzi z Chin i Indii. Wszystkie rodzaje herbaty, z wyjątkiem ziołowej, warzone są z suszonych liści krzewu Camellia sinensis. Poziom utleniania liści decyduje o rodzaju napoju. Zielona jest zrobiona z nieutlenionych liści i jest jednym z mniej przetworzonych rodzajów herbaty. Zawiera zatem najwięcej przeciwutleniaczy i korzystnych polifenoli.
Skąd moda na zieloną herbatę?
Herbata to najczęściej spożywany napój na świecie poza wodą. 78 procent tego naparu spożywanego na świecie to czarne odmiany, następnie 20 procent to te zielone. Jest to więc drugi najpopularniejszy gatunek. Swoją karierę zaczął on wiele wieków temu. Jest bardzo lubiana zwłaszcza w Azji, jednak szybko zyskiwała fanów na całym świecie. Szeroką popularność na zachodzie zyskała jednak względnie niedawno. Skąd ta moda? Wynika to przede wszystkim z jej właściwości zdrowotnych. Jest ona lekka i świetnie smakuje, jednak to jej pozytywny wpływ na ludzki organizm sprawił, że jest tak chętnie kupowana.
Właściwości zdrowotne zielonej herbaty
Zieloną herbatę używano tradycyjnie w medycynie chińskiej i indyjskiej do kontrolowania krwawienia, gojenia ran, wspomagania trawienia, poprawy zdrowia serca i psychicznego. Ostatnie badania wykazały, że ten napar ma potencjalnie pozytywny wpływ na wszystko: od utraty masy ciała po zaburzenia pracy wątroby, cukrzycę i chorobę Alzheimera.
Ważne jest, aby pamiętać, że potrzebujemy jeszcze dodatkowych badań, zanim uznamy te powiązania za ostateczne. Jednak prace National Cancer Institute wykazały, że polifenole w herbacie zmniejszają wzrost guzów w badaniach laboratoryjnych i na zwierzętach oraz mogą chronić przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem ultrafioletowym UVB. Wiemy też, że w krajach, w których spożycie zielonej herbaty jest wysokie, wskaźniki zachorowalności na raka są niższe. Naukowcy wciąż badają, czy to wynik działania tego napoju, czy to wpływ stylu życia.
Badania z 2006 roku opublikowane w Journal of American Medical Association wykazały, że spożywanie zielonej herbaty wiąże się ze zmniejszoną śmiertelnością z powodu wszystkich przyczyn, w tym chorób układu krążenia. W badaniu wzięło udział ponad 40 000 japońskich uczestników w wieku od 40 do 79 lat przez 11 lat, począwszy od 1994 roku.
Uczestnicy, którzy pili co najmniej 5 filiżanek zielonej herbaty dziennie, mieli znacznie niższe ryzyko zgonu (zwłaszcza z powodu chorób sercowo-naczyniowych) niż ci, którzy pili mniej niż jedną filiżankę herbaty dziennie. Zielona herbata zawiera katechiny, związki polifenolowe, które, jak się uważa, mają silne działanie ochronne, szczególnie na układ sercowo-naczyniowy.
Istnieją również badania, które pokazują, że ten napój może pomóc schudnąć, walczyć z zapalnymi chorobami skóry, cholesterolem czy cukrzycą. Biorąc pod uwagę, że coś tak pysznego tak dobrze wpływa na nasz organizm, nie można się dziwić powszechnej modzie na zieloną herbatę!