Restauracje vs restauracje hotelowe

Gdy wyjeżdżamy na wakacje bądź delegację musimy wziąć pod uwagę nie tylko znalezienie noclegu, ale także zapewnienie wyżywienia. Najprostszym rozwiązaniem jest skorzystanie z hotelu posiadającego restaurację, w której możemy zjeść śniadanie, obiad i kolacje bez tracenia czasu na szukanie innych restauracji, a także dojazd do lokalu. Dzięki temu, jeśli chcemy zjeść obiad z rodziną bądź lunch z klientem nie musimy daleko szukać odpowiedniego miejsca. Hotele posiadające lokal gastronomiczny są niezwykle wygodne i oszczędzają nam wiele czasu, który możemy poświęcić na odpoczynek, bądź rozrywkę. Czym jednak jeszcze różnią się hotelowe restauracje od innych lokali?

Czym jest hotelowa gastronomia?

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu hotele w Polsce nie były miejscem powszechnego dostępu. Klientami bywali zwykle ludzie dość zamożni i wymagający, więc i hotelowa kuchnia słynęła z wysokiej jakości, ale również z wysokich cen. Mimo tego, że tamte czasy dawno minęły, pozostawiły po sobie stereotypy, które funkcjonują w głowach wielu ludzi na samą myśl o restauracji w hotelu. Jednym z najczęściej powtarzanych jest ten, że restauracje hotelowe są drogie, ich kuchnia jest średnia (bo nie ma powodu, aby się starać skoro gość hotelowy i tak raczej skorzysta z restauracji), wnętrza mało przytulne i zachęcające, a obsługa nieuprzejma.

Hotelowa gastronomia ma się w Polsce coraz lepiej. Restauracje Hotelowe często są zaliczane do bardzo prestiżowych.

Jednak dziś rzeczywistość wygląda zupełnie inaczej. Dlaczego tak jest?

Głównie dlatego, że jeśli ich twórcy błędnie zakładają, że przynależność do hotelu zwalnia restaurację z większości współczesnych wymogów rynkowych, to biznes nie funkcjonuje zbyt dobrze. Rozwój kapitalizmu i konkurencji sprawia, że restauracje działające w hotelach muszą starać się dwa razy bardziej niż te zlokalizowane na mieście. Jeśli jedzenie jest niesmaczne, a obsługa niemiła z całą pewnością klient uda się do najbliższej restauracji zlokalizowanej w okolicy hotelu. Natomiast jeśli ceny dań są zawyżone, hotele mogą stracić nie tylko klientów restauracji, ale także gości decydujących się na nocleg.

Zalety restauracji hotelowych

Oczywiście największą zaletą hotelowych restauracji jest jej oczywiście lokalizacja. Aby zjeść ciepły posiłek nie musimy wychodzić poza teren hotelu, co szczególnie przydaje się w chłodne lub deszczowe dni, lub jeśli podróżujemy z małymi dziećmi, a także jeśli brakuje nam czasu. Najczęściej restauracje zlokalizowane są w centralnym punkcie budynku, więc nie będziemy mieli problemu z jego znalezieniem, a także łatwiej będzie nam zaprosić kogoś z zewnątrz. Poza tym musimy pamiętać o tym, że korzystając z oferty gastronomicznej, jako goście hotelowi, nie będziemy musieli się obawiać o kolejki lub brak rezerwacji. Standardem w restauracjach znajdujących się w hotelach stało się to, że goście hotelowi mają bezwzględne pierwszeństwo przed innymi klientami.

Restauracje hotelowe serwują czasami bardzo wykwintną kuchnię

 

Kolejną niezwykle ważną zaletą jest to, że możemy zjeść obiad, nie wychodząc z pokoju hotelowego. Jest to szczególnie przydatne na wakacjach, kiedy nie mamy ochoty tracić czasu na ubieranie się i odwiedzanie restauracji, bo przykładowo oglądamy film. Wystarczy wtedy zadzwonić do recepcji i poprosić o dostarczenie posiłku do pokoju, dzięki temu nie musimy przerywać naszych zajęć i zjeść w spokoju i prywatności. Ponadto, jeśli chodzi o jakość jedzenia serwowanego w hotelowych restauracjach, raczej nie powinniśmy się martwić. Obsługa hotelu dba o to, aby dostępne dania spełniały wymagania nawet bardzo wybrednych gości. Często w menu znajdują się dania dostosowane do wymogów wegetarian, wegan, diabetyków, a także posiłki niskokaloryczne i stworzone z ekologicznych produktów.

Podsumowanie

Z pewnością, jeśli odwiedzamy jakiś hotel, warto wybrać ten, w którym zapewnione są posiłki. Dzięki temu nie tylko zaoszczędzimy wiele czasu i pieniędzy, ale także zapewni nam to ogromną wygodę i pozwoli na większą radość z urlopu. Jednak wybierając odpowiedni lokal, przede wszystkim powinniśmy kierować się smakiem. Dlatego przed zdecydowaniem się na odpowiednie miejsce warto poszukać opinii w internecie, wystawionych przez innych klientów, a także sprawdzić, czy dana restauracja posiada w swej ofercie posiłki, które lubimy, rozsądne ceny, a także przyjemną atmosferę.


Nasza rekomendacja: restauracja Hotelowa w hotelu Jasek to propozycja dla najbardziej wymagających gości.