Dopasuj herbatę do swojego nastroju

Herbata towarzyszy nam niemal od zawsze i nierzadko pijemy ją w dużej ilości o każdej porze roku. Dawniej traktowana była jako napój wspomagający regulację nastroju oraz wspomagający proces zdrowienia.

Herbatę dzieli się na rodzaje na podstawie sposobu przygotowania suszu, który wpływa na jej smak, zapach właściwości oraz kolor. Czym zatem różnią się od siebie poszczególny gatunki herbaty?

Herbata i jej wpływ na nasz nastrój oraz zdrowie

Herbata, jeśli wybierzemy dobrej jakości napar, będzie miała pozytywny wpływ na aktualny nastrój, a w dłuższej perspektywie – na całe zdrowie. Wysokiej jakości herbata liściasta posiada właściwości, które zostały potwierdzone wieloma badaniami. Szczególna rola herbaty w regulacji nastroju i poprawy zdrowia wynika z obecności flawonoidów, czyli organicznych związków chemicznych.

Katechiny, będące podgrupą flawonoidów, występujące w dużej ilości zwłaszcza w zielonej herbacie, to silne antyoksydanty, których działaniem jest likwidowanie wolnych rodników oraz opóźnianie starzenia się skóry. Wysoka zawartość katechiny w herbacie obniża również szansę na powstanie nowotworów. Przyjmuje się, że w 150 ml naparu z herbaty znajduje się aż 200 mg!

Herbata czarna – najpopularniejsza herbata na całym świecie

Herbata czarna wyróżnia się mocnym aromatem i bardzo intensywnym smakiem, który pozyskiwany jest poprzez wypalanie oraz utlenianie zebranych liści herbaty. Herbatę czarną warto pić ze względu na wysoką zawartość witaminy z grupy B, w szczególności B1 oraz B2, oraz K i C. Oprócz tego czarna herbata ma dużo taniny i teiny, a także karotenu i fluoru.

Właściwości czarnej herbaty wspomagają regulację układu pokarmowego w trakcie zatrudnia, a także pozytywnie wpływają na układ krwionośny poprzez obniżenie ciśnienia krwi, zapobiegając tym samym zawałom. Czarna herbata ma również dużą zawartość kofeiny, więc stanowi doskonałe rozwiązanie dla pobudzenia organizmu.

Uspokajające czy pobudzające działanie herbaty zielonej?

Chociaż z pozoru zielona herbata różni się od czarnej, okazuje się, że jej właściwości są niezwykle zbliżone. Swój jasny kolor, a także delikatny smak zawdzięcza temu, że po zerwaniu liście nie są poddawane procesowi fermentacji. Ze względu na sposób suszenia, w liściach herbaty zostają wszystkie witaminy A, C oraz E, a także związki chemiczne – wapń, magnez, żelazo, jod, krzem oraz fosfor.

Wysoka zawartość teiny oraz alkaloidów, sprawia, że zielona herbata świetnie sprawdzi się u osób zmagających się z nadciśnieniem oraz problemami z trawieniem. W zależności od długości parzenia herbaty, ma ona właściwości pobudzające bądź relaksacyjno-uspakajające.

Jedną z odmian zielonej herbaty jest matcha, która uważana jest za najzdrowszą herbatę na świecie. Matcha ma ogromne właściwości uspokajające i relaksujące ze względu na szybko uwalnianą L-teaninę. Jej regularne picie świetnie sprawdzi się u osób, które odczuwają długotrwały stres, a także zmagają się z zaburzeniami poznawczymi.

Sama herbata działa też bardzo pobudzająco, przez co jest uważana za naturalny i zdrowszy zamiennik tradycyjnej kawy. Okazuje się, że jeden kubek zielonej herbaty matchy ma tyle przeciwutleniaczy i antyoksydantów, co około 10 filiżanek tradycyjnej zielonej herbaty!

Herbata biała – dlaczego warto ją pić?

Herbata biała to doskonała propozycja dla osób, które nie lubią mocnego i gorzkiego smaku. Jasny kolor i delikatny smak herbata zawdzięcza temu, że liście są suszone bezpośrednio na słońcu, a proces fermentacji jest zminimalizowany.

Biała herbata, w porównaniu do innych gatunków herbat, zawiera najwięcej przeciwutleniaczy, które zapobiegają działaniu wolnych rodników, co wpływa na opóźnienie starzenia się skóry. Kolejną zaletą białej herbaty jest jej działanie pobudzające, wpływające bezpośrednio na pracę mózgu. Właściwości białej herbaty wpływają także na ochronę organizmu przed rozwojem nowotworów oraz wirusów czy bakterii.

herbata zielone

Rooibos, czyli herbata czerwona

Herbata czerwona, inaczej rooibos, ma specyficzne działanie, które wynika ze sposobu jej suszenia. Zerwane liście herbaty przechodzą połowiczy proces fermentacji, dzięki czemu herbata zyskuje czerwone zabarwienie, a także delikatnie ziemisty smak i aromat.

Ze względu na swoje właściwości czerwona herbata obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę, a także działa pozytywnie na układ kostny. Rooibos świetnie łagodzi wszelkiego objawy zatrudnia pokarmowego, a także ma działanie przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne. Warto sięgnąć po ten gatunek herbaty jeśli zmagamy się z wieloma dolegliwościami, gdyż jej regularne picie zmniejsza liczne objawy.